Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Teenager i huset
Alkohol
'Dårlige' kærester
Venner
Ulykkelig forelskelse
Tøj og mode
Stoffer
Rygning
Prævention
Piercing
At opdrage en teenager
Kærester
 
For forældre > Teenager i huset > Rygning
 

Rygning

Nogle børn starter med at ryge, fordi det er en social invitation til en gruppe af venner, man gerne vil tilhøre. Rygning kan fungere som et slags 'socialt optagelsesritual'. Man samles om spændingen, også selvom alle synes det er ubehageligt i starten at ryge. Men ubehaget bliver til behag, og så begynder afhængigheden.

At være afhængig af cigaretter får samme konsekvenser som at være afhængig af de hårde stoffer. Når man holder op 'skriger' kroppen på 'mere'. Jo længere tid man har røget, jo sværere at holde op. Derfor er det en fordel at prøve at stoppe med rygning, mens man er ung. Men da rygning netop ofte er forbundet med spænding, nydelse og en adgangsbillet til et særligt fællesskab kommer man næppe langt med alt for firkantede formaninger. Det bedste ville være, at det blev til en livsstil ikke at ryge. Hos nogle unge er det lavstatus at ryge, men det er svært at vide, hvad der skaber en henholdsvis 'ryge-livsstil' og en 'ikke ryge-livsstil'.

Mange unge ryger, selv om de ved, at det er farligt. Men det er ikke altid, at helbredsmæssige årsager afholder dem fra at ryge. Det er derimod grunde, som at det er dyrt, at man får dårlig ånde eller kondition eller negative reaktioner fra nogen, man holder af.

Unge opfatter ikke altid sig selv som 'rigtige' rygere. Måske ryger de kun til fester, eller måske tænker de, at de 'snart' holder op. Eller måske er de mest optaget af at holde det skjult for deres forældre, fordi de er bange for deres reaktion.

Hvis I ved, at jeres barn ryger, så sig det højt. Åbenhed er en forudsætning for, at I kan hjælpe med at indføre rygestop.

Som forældre har I stor indflydelse på jeres barns forhold til rygning. Først og fremmest fordi jeres rygevaner ofte 'arves'. De fleste rygende børn og unge har rygende forældre. Hvis I selv har en 'large' holdning til, at der ryges i hjemmet, så står det lige for, at børnene overtager kulturen.

Hvis jeres barn beslutter sig for at stoppe med at ryge, og det mislykkes, kan det være godt, hvis I sammen 'evaluerer' forløbet. Hvorfor gik det galt, og hvordan kan det gribes an næste gang. I kan også sammen planlægge et rygestopsforløb, hvor jeres opmuntring og belønning bliver en del af processen.

Er I selv rygere, kan rygestop være et fælles projekt med fælles højdepunkter og gensidig support. En god sag at være sammen om.

Kilde:www.sundhed.dk

href="https://www.sundhed.dk/">Yderligere information om rygning og rygestop kan findes på: Sundhedsstyrelsens hjemmeside:www.sst.dk og KræftensBekæmpelses hjemmeside:www.cancer.dk

Anbefalede links

 

bv@bornsvilkar.dk