Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Teenager i huset
Alkohol
'Dårlige' kærester
Venner
Ulykkelig forelskelse
Tøj og mode
Stoffer
Rygning
Prævention
Piercing
At opdrage en teenager
Kærester
 
For forældre > Teenager i huset > Tøj og mode
 

Tøj og mode

I teenageårene er der en større bevidsthed omkring udseende, tøj og mode. De unge begynder at danne deres egne idéer om, hvordan de vil gå klædt og se ud. Ofte inspireret af kammerater, modebølger og musikvideoernes popidoler.
Tit hersker der også et 'tøjkodeks' blandt de jævnaldrende. Det gør nogle nervøse for ikke at blive accepteret, hvis de ikke har det 'rigtige' tøj på.

Det er derfor vigtigt, at I derhjemme får en snak om,  at det 'rigtige' tøj er helt individuelt samt vigtigheden af at udvise tolerance overfor andre, da alle skal have lov til at gå klædt, som de vil. 

Tøjkonto
Ofte er børnene ikke tilfredse med det forældreindkøbte tøj, og samtidig kan det hænde, at I som forældre står uforstående overfor den påklædning, børnene vælger.

Når børn tager deres første skridt til at danne deres egen smag, er det vigtigt, at I hverken håner eller dåner. For børnene er det et skridt på vejen mod at danne deres egen selvstændige identitet. I denne proces kan I være en vigtig støtte.

For eksempel er det en god idé at være med på de første shoppingture. I kan også foreslå børnene at oprette en tøjkonto og hjælpe med at beregne, hvor mange penge de har til tøj og sko. Sammen kan I opstille budgetter og opsparing, kigge på tilbud og snakke pris og kvalitet. På denne måde er I med til at lære børnene at forvalte penge, at få gradvist større ansvarlighed og blive opmærksomme på pris og kvalitet.

Når udklædning bliver hverdags-tøj
Piger har altid klædt sig ud som voksne damer. Når der i dag er så meget fokus på 'de bare maver', skyldes det, at udklædning ikke længere kun er udklædning, det er blevet en del af pigetøjet at se mere udfordrende ud.

Når små piger vælger at gå i toppe og med bare maver, er det ikke for at udtrykke seksualitet, men derimod for at signalere, at de er med på moden. Men omgivelserne, eller nogle voksne, kan misforstå/opfatte det udfordrende udseende som signaler om noget mere - og denne modsætning kan være svær at håndtere som forældre.

Afhængig af barnets alder, så forklar, hvorfor I er betænkelige ved, at hun går i top og bar mave. Er pigen kun 8-9 år, kan det virke dramatisk at skulle tage en snak om seksualitet og tøj. Det vil være mere naturligt med den 12-13 årige.

Hvis I er usikre på, hvor grænsen skal trækkes, kan det være en god ide at tale med de andre forældre i skolen, fritidshjemmet eller klubben. Hvad synes de? Det skal gøres legitimt og naturligt at drøfte børnenes tøj på forældremøder og på kryds og tværs i forældregruppen.
 

bv@bornsvilkar.dk