Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Teenager i huset
Alkohol
'Dårlige' kærester
Venner
Ulykkelig forelskelse
Tøj og mode
Stoffer
Misbrug af stoffer
Viden om unge og stoffer
Rygning
Prævention
Piercing
At opdrage en teenager
Kærester
 
For forældre > Teenager i huset > Stoffer
 

Stoffer

Puberteten er en tid, hvor de unge prøver grænser. Det er en måde at udforske verden på - både den ydre og den indre. Nogle går meget langt i denne grænsesøgning. De eksperimenterer med stoffer. Det kan være hash, ecstasy, kokain eller andet.

Især ecstasy og kokain opfattes som 'discodrug' eller 'dancedrug', altså stoffer man benytter, når man skal på diskotek eller til fest. Stofferne giver en vis form for udholdenhed og giver samtidig en følelse af mod og selvtillid. Virkningen efterfølgende har ofte den modsatte effekt: Sløvhed, rastløshed og nervøsitet.

For de fleste unge drejer det sig om nogle få gange, hvor de prøver at tage stoffer. Desværre kan det være svært for forældre at få en klar fornemmelse af omfanget af de unges stofforbrug. Stofkulturen udfolder sig jo netop i sammenhænge, hvor forældre typisk ikke har adgang.

Har I en fornemmelse af, at jeres barn er i færd med at gøre sig erfaringer på dette felt, bør I grundigt overveje, hvordan der skal reageres. For voldsom reaktion, forbud og kontrol kan i værste fald få den modsatte effekt.

Måske finder I ud af, at jeres barn faktisk har taget stoffer. Her kan det i nogle tilfælde være en fordel at acceptere, at der er foregået visse eksperimenter. Fx gør det måske ikke så meget, hvis ens 17-årige datter en enkelt gang har prøvet at ryge hash til en gymnasiefest. Men samtidig bør I markere jeres holdning til stoffer og holde fast ved, at det ikke skal udvikle sig til en livsstil. Det er også jeres (og skolens) opgave at advare mod de vanedannende, giftige og urene stoffer, som er i omløb.

For en del unge drejer stofforbruget sig om at få adgang til ændrede eller udvidede bevidsthedstilstande. Det gælder især for brugen af hash, svampe, ecstasy og LSD. I en verden der kan føles trist og truende, kan stoffer opleves som et adgangskort til en mindre kold og firkantet virkelighed.

Her er det vigtigt at holde fast ved, at stofferne ikke er en 'hurtig vej' til større lykke og livsfylde. Tværtimod kan omkostningerne, i form af fx hashneuroser eller i værste fald hashpsykoser, betyde en svækket personlighedsudvikling. Den frigørende oplevelse bliver på den måde i stedet traumatiserende. Særlig for psykisk svage eller uligevægtige unge kan denne fare lure lige om hjørnet.

Under alle omstændigheder skal man afholde sig fra at eksperimentere med stoffer, når man er deprimeret eller befinder sig i et selskab, som opleves utrygt. Uerfarne unge bør også vide, at stoffer kan have en anden og meget kraftigere virkning, hvis de blandes med andre kraftige stimulanser. Fx kan en hashrus udvikle sig ukontrollabelt, hvis man i forvejen har indtaget store mængder alkohol.
 

bv@bornsvilkar.dk