Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Teenager i huset
Alkohol
'Dårlige' kærester
Venner
Ulykkelig forelskelse
Tøj og mode
Stoffer
Rygning
Prævention
Piercing
At opdrage en teenager
Hvordan håndteres konflikter?
Kærester
 
For forældre > Teenager i huset > At opdrage en teenager
 

At opdrage en teenager

Alle forældre med en teenager ved det: at opdrage en teenager er en svær kunst. Teenageårene er en brydningstid, hvor børnene begynder at forholde sig kritisk til forældrenes normer, holdninger og traditioner. Børnene begynder at afprøve og eksperimentere med, hvem de egentlig er.

Det er nu børnene øver sig i at blive voksne. De arbejder sig væk fra deres 'gamle' identitet og hen mod en 'ny'. De praktiserer en form for rolleafprøvning, så de gradvist kan danne deres egen selvstændige identitet.

Men teenageårene er en modsætningsfyldt tid; for på den ene side har de unge brug for 'rum' til at frigøre sig, og samtidig har de fortsat brug for forældre. Det betyder, at forældrerollen er dilemmafyldt. Faldgrubberne står lige for. Nogle forældre bliver for dominerende og kontrollerende, andre 'slipper' for tidligt, så børnene føler sig rodløse.

Udfordringen handler om at finde balancen. At give slip uden at slippe helt. Gennem børnenes identitetsdannelse har de brug for jer, deres forældre, som rollemodeller. Derfor er det vigtigt, at der hersker en atmosfære, hvor der kan tales, spørges og debatteres.

Teenageårene opfattes ofte som vanskelige, og der tales direkte om familier der er "teenagerramt". Men tiden med en teenager i familien er ikke kun en tid med løsrivelsesproblemer, det er også en spændende tid, hvor barnets personlighed og selvstændighed folder sig ud.

Det er en tid, hvor barnet begynder at danne sig ideer om, hvad han eller hun 'vil være', og hvilke forventninger de har til livet. Jeres respektive roller bør være som de gode 'mentorer' og sparringspartnere i processen. I vil som forældre selv lære en masse gennem en sådan fælles dannelsesrejse med barnet.
 

bv@bornsvilkar.dk