Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnTeenager i husetSkole og institutionsliv
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Elektroniske børneverden
Tanker om gode computervaner for de 8-12-årige

Gode computervaner for de 8-12-årige
Tanker om gode computervaner for de 3-7-årige
Computerverden - forbudt for voksne?
Nye medier - grund til bekymring?
Piger gider da ikke spille computer
Voldelige computerspil
Børns brug af computere
 
For forældre > Elektroniske børneverden > Tanker om gode computervaner for de 8-12-årige > Gode computervaner for de 8-12-årige
 

Gode computervaner for de 8-12-årige

Spil og lær
Børn kan lære at samarbejde ved at spille computer, og de udvikler og træner også en række andre evner. De fleste computerspil er god træning for øje-hånd koordination, tastaturbrug og reaktionsevne. Mange spil kræver også, at spillerne kan overskue indviklede handlingsforløb, og at de kan koncentrere sig og bruge deres hukommelse. Mange computerspil er på engelsk, og børnene får herved mulighed for at bruge og videreudvikle det engelsk, de lærer i skolen. 

Spil med
Prøv at spille computerspil sammen med dit barn. I får byttet rollerne om – for én gangs skyld er det din søn eller datter, som ved bedst, og som kan lære dig noget. Dit barn kan også introducere dig til det, som han eller hun interesserer sig for, og du får en fornemmelse af, hvad det er, barnet bruger sin tid på.

Det er godt, hvis dit barn oplever, at du er interesseret i, hvad han eller hun foretager sig. Både fordi vores børn har brug for vores interesse og opmærksomhed, og fordi det giver større sandsynlighed for, at dit barn vil fortælle dig om det, hvis han eller hun senere får problemer på chatten eller lignende. 

Computer på værelset
Det kan være fristende at anbringe en computer på børneværelset, så man slipper for larmen og børneflokken omkring computeren i boligens øvrige rum. Men det kan – indtil barnet er i teenageårene - være en god idé, at hjemmets computere er placeret i rum, hvor far og mor mere naturligt går fra og til. På den måde kan man holde øje med, om barnet bliver skræmt af spillet, og barnet kan dele sine erfaringer og sin begejstring. Man kan også hjælpe barnet med f.eks. at oversætte engelske ord, og man kan holde sig orienteret om, hvad der interesserer barnet. Når barnet senere begynder at chatte med andre børn og at surfe rundt på nettet, kan man også holde øje med, om det, der foregår, er sikkert. 

Hvor længe spiller man?
Der er ingen faste regler for, hvor meget et barn må spille – hvis blot man som voksen sikrer sig, at barnet også får andre oplevelser, og at det får brugt sig selv og sin krop på mange forskellige måder. Det er god spillekultur, at man lærer barnet, at det skal holde mindst ti minutters pause hver time, hvor det rejser sig fra skærmen og foretager sig noget andet. 

Spilleriet fylder for meget og er usundt, hvis barnet ikke kommer ind og spiser aftensmad, fordi han er midt i et spil, hvis han ikke passer sine lektier, hvis han ikke kan komme op om morgenen, fordi han har spillet hele natten, og hvis han hellere vil spille end at være sammen med kammeraterne.

Synes du, dit barn spiller for meget, kan det være en idé at lave aftaler. I kan eventuelt aftale en ugentlig eller daglig kvote, som barnet så selv må forvalte. Men I kan også lave en aftale om, at barnet har ubegrænset adgang til computeren - blot skal én time ved computeren modsvares af en times udendørs aktivitet, så der kommer balance i tingene.

Bliver man voldelig?
Nogle computerspil er meget voldelige. Og forskerne er faktisk uenige, om spillene kan smitte af på børnenes adfærd i den virkelige verden. De fleste danske forskere mener ikke, at børn opfatter volden i spillene som virkelig vold, men mere som et element i legen. De betragter computeren som et legeredskab og ser på den sammenhæng, den indgår i: Er børnene sammen omkring spillene, er de glade og optagede, griner og pjatter osv. Det er dog under alle omstændigheder en god idé at forholde sig til, om ens barn spiller spil, der passer til barnets alder.

Piger elsker også computere
Det er en myte, at piger ikke gider computere. Piger spiller nemlig også, og når de bliver lidt ældre bruger de i høj grad også computeren til andre ting. De chatter, laver lektier, bruger kreative programmer mv. 

Pigers lege handler ofte om relationer, og dette mønster kan man tit genkende i større pigers valg af computerspil. Pigerne vælger ofte spil, hvor man kan opbygge familier, grupper eller verdener baseret på sociale spilleregler. 

Sikkerhed på nettet
Snak sikkerhed med dit barn, så snart han eller hun selv begynder at bevæge sig rundt på internettet. Følg med i barnets chatoplevelser, spørg til barnets nye venner på nettet, og vær positiv og ikke-fordømmende. Har barnet en profil på en chatside, så bed om at se den. Det er nødvendigt at fortælle barnet, at der på chatten er voksne, der interesserer sig seksuelt for børn og unge. Fortæl, at disse voksne kan finde på at udgive sig for at være børn for at komme i kontakt – at Katrine på13 i virkeligheden kan være Peter på 53.

Lær barnet, at det skal reagere og sige det til en voksen, hvis nogen gør seksuelle tilnærmelser via nettet, og lær barnet, at det aldrig må udlevere private oplysninger som mobilnummer, fastnetnummer, navn eller adresse. Den allervigtigste regel er, at man aldrig må aftale at mødes med én, som man kun kender via chatten, uden at en voksen er involveret.

Kig på aldersmærkningerne.
Alle computerspil er mærkede med aldersmærkninger. Der er en god grund til at følge disse, for børn op til syv år kan stadig ikke skelne helt mellem fantasi og virkelighed. Computerspil, beregnet for ældre børn, kan være voldsomme og uhyggelige. Passer spillet til dit barns alder, har det succes og gode oplevelser med at kunne klare udfordringerne.

Mærkningerne, som hedder pegi, Pan European Game Information, består af tal. Står der f.eks. 12+, betyder det, at spillet må spilles af børn over tolv år. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at tolvårige vil have glæde af spillet, eller at det passer til deres niveau – blot, at der ikke er ting i spillet, som er uegnede for børn over tolv. 

Husk, at piratkopier ikke er aldersmærkede. De er ulovlige, og kan være svære at vurdere.

Links til mere information om computerspil
I højre side finder du links til gode hjemmesider, hvor du kan læse mere om computerspil.

Anbefalede links

 

bv@bornsvilkar.dk