Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgDe mindre børnTeenager i husetSkole og institutionsliv
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Elektroniske børneverden
Tanker om gode computervaner for de 8-12-årige
Tanker om gode computervaner for de 3-7-årige

Gode computervaner for de 3-7-årige
Computerverden - forbudt for voksne?
Nye medier - grund til bekymring?
Piger gider da ikke spille computer
Voldelige computerspil
Børns brug af computere
 
For forældre > Elektroniske børneverden > Tanker om gode computervaner for de 3-7-årige > Gode computervaner for de 3-7-årige
 

Gode computervaner for de 3-7-årige

Spil med

Computerspil kan være dejligt legetøj for selv de mindste børn, men det er en god idé, at far eller mor sidder med ved skærmen, så det bliver en fælles aktivitet. Computeren skal i lighed med fjernsynet ikke være barnepige eller parkeringsplads.

Hjælp børnene med at komme i gang med spillet, introducer barnet til, hvordan det kan bruge musen og tasterne, og læs den eventuelle tekst højt for barnet. På den måde får du også selv en bedre forståelse for spillet, og dit barn går ikke så ofte i stå….. "moaaar kom lige…"

Leg og lær
Dit barn kan både blive udfordret og stimuleret af at spille computer. Barnet lærer af indholdet i spillene, og af at eksperimentere med spillets muligheder. Barnet lærer at udforske og finde vej, træner sin finmotorik, sin hånd-øje koordination og sin evne til at fokusere og til at koncentrere sig.

Men det er kun sjovt og lærerigt, hvis barnet selv styrer legen, og at det ikke er for svære spil. Små børn vil typisk begå alle ”fejlene” i spillene med vilje for at se, hvad der sker, og det er en god idé ikke at kritisere eller at belære dem om, hvad der er rigtigt og forkert. 

Det er ikke farligt
Computerleg og -spil, der passer til barnets alder, er hverken farlige eller usunde. Computerspil er en del af børnekulturen lige som fodbold, tegnefilm og bamser, og børn bliver ikke isolerede eller asociale af at lege med computer. Faktisk har det vist sig, at børn er rigtig gode til at spille sammen og til at gøre spilleriet til en social aktivitet.

Men de voksne har naturligvis ansvaret for, at barnet ikke kun spiller computer. Børn har brug for at bevæge sig, men de har også brug for eksempelvis højtlæsning, som er med til at stimulere deres sproglige udvikling. Derudover skal især de små børn have tid og rum til selv at opfinde lege. 

Inde i stuen
Det kan være fristende at anbringe en af hjemmets computere på børneværelset. Men overvej det en ekstra gang. Børn elsker at lege i rum, hvor far og mor naturligt går fra og til. Få derfor computeren placeret så barnet har dit nærvær omkring sig. På den måde kan man holde øje med, om barnet bliver skræmt af spillet, og barnet kan dele sine erfaringer og sin begejstring.

Når barnet senere begynder at chatte med andre børn og at surfe rundt på nettet, kan man også holde øje med, om det, der foregår, er sikkert.

Sæt æggeuret.
Det er, mens børnene er helt små, man skal indføre en god spillekultur i hjemmet. En god spillekultur er, at man holder mindst ti minutters pause hver time, og at det er de voksne, der sætter grænserne for spilleriet, så barnet også får andre oplevelser.

Hvis du synes, dit barn spiller for længe ad gangen, så stil æggeuret, og lav en aftale om, at når uret ringer, så er det tid til at lave noget andet. Lad barnet selv være med til at lave aftalen, så I begge er indforståede med den. Computerspil er fint, men selvfølgelig ikke 24 timer i døgnet. Inspirer barnet til andre aktiviteter, i stedet for bare at slukke computeren. 

Piger elsker også computere
Det er en myte, at piger ikke gider computere. Piger spiller nemlig også, og når de bliver lidt ældre bruger de i høj grad også computeren til andre ting. De chatter, laver lektier, bruger kreative programmer mv.  

Del erfaringer
Snak eventuelt med andre voksne om computerspil, så du får gode ideer til hvad der egner sig til dit barn.

Kig på aldersmærkningerne.
Alle computerspil er mærkede med aldersmærkninger. Der er en god grund til at følge disse, for børn op til syv år kan stadig ikke skelne helt mellem fantasi og virkelighed. Computerspil, beregnet for ældre børn, kan være voldsomme og uhyggelige. Passer spillet til dit barns alder, har det succes og gode oplevelser med at kunne klare udfordringerne.

Mærkningerne, som hedder pegi, Pan European Game Information, består af tal. Står der fx 3+, betyder det, at spillet må spilles af børn over tre år. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at treårige vil have glæde af spillet, eller at det passer til deres niveau – blot, at der ikke er ting i spillet, som er uegnede for så små børn. 

Husk, at piratkopier ikke er aldersmærkede. De er ulovlige, og kan være svære at vurdere.

Links til gode børneuniverser
I højre side finder du links til gode børneuniverser på nettet. Du kan også klikke dig ind på Medierådets eller Multimedieforeningens hjemmeside og læse mere om computerspil.

Anbefalede links

 

bv@bornsvilkar.dk