Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseBørn i sorgTeenager i husetSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
De mindre børn
En god start på livet
Børn og livet på arbejdsmarkedet
Opdragelse
 
For forældre > De mindre børn > En god start på livet
 

En god start på livet

Husk, at barnets første leveår er de allervigtigste i et menneskes liv. Her grundlægges også evnen til at knytte sig til andre mennesker.     

I de første uger efter fødslen er der brug for meget ro og koncentration om amning og spædbarnspleje. Det er netop i disse uger, at den vigtige nærkontakt mellem barn og forældre skabes. Mange nybagte forældre har aldrig passet en lille baby, og det tager tid at lære det.

Nogle forbavses endda over, hvor meget tid det tager at pusle og nusse om den lille. Men tiden er for både barn og forældre givet godt ud.  Indstil jer på, at jeres barns behov må prioriteres i første række, dernæst jeres egne behov, i hvert fald i de første måneder efter fødslen.

Barnegråd
Barnegråd er barnets måde at kalde på mor og far. Gråd er altid et udtryk for et behov, der skal dækkes. Det kan være sult, træthed, ondt i maven, for meget uro eller bare alt for mange indtryk! Men det kan også betyde: "Jeg har brug for kontakt". Alle babyer nyder at blive holdt tæt ind til mor eller far, så de kan mærke kroppens varme og forældrenes hjertelyd.

Spædbarnet oplever en sammensmeltning med sin mor og far. Det kan ikke skelne mellem sig selv og omverdenen. Har barnet det godt, har forældrene det også godt. Er barnet ked af det, bliver forældrene det også. De voksne mærker barnets uro, fordi de har den meget tætte kontakt med barnet. Men det går også den anden vej. Er forældrene kede af det eller har for travlt, påvirker det babyen, som måske reagerer med uro.

Stil ikke alt for store krav til, hverken baby eller jer selv. Det kræver tid og ro at finde ud af, hvordan I skal indrette jer. Babyer er meget forskellige. Nogle sover næsten igennem og hvor som helst. Andre er mere følsomme, fx overfor støj - tag hensyn til det!

Når jeres baby bliver større, og du/I har energi til at besøge venner og familie, så planlæg turen på en måde, så I altid har tid til at tage jer af et barn, der er ked af det. Et meget ulykkeligt barn i en barnevogn, autostol eller i en babyseng er ikke rart for nogen. Brug fantasien til at minimere den slags situationer, og vis tålmodighed. Tag for eksempel babysele med på tur eller hold pauser, hvor du tager den lille op i favnen.

Lad jeres barn sove i samme soveværelse som jer, hvis det passer ind i jeres liv og rytme. Hvis det giver ekstra tryghed for barnet, så lad det sove i samme seng. Der er mange myter/ skrøner om, at man aldrig får barnet til at sove alene, hvis det først har sovet sammen med forældrene. Man skal gøre det, der føles rigtigt for én og forsøge ikke at tænke på, hvad andre mener, man skal gøre.

Babyer kan ikke forkæles
Tidligere troede mange, at babyer ikke måtte være for længe i mors eller fars favn, eller at barnets lunger blev udvidet, hvis det fik lov til at skrige igennem. Det er ikke rigtigt! Et spædbarn kan ikke forkæles, og et spædbarn er ikke beregnende eller udspekuleret.

Det er meget vigtigt, at barnet oplever nærhed og tryghed hos mor og far, ligesom det er vigtigt, at det oplever at få opfyldt sine behov for mad og søvn. Dette kaldes også barnets basale tillid. Når barnet har basal tillid til sine forældre, kan barnet udvikle tillid til sin omverden.

5 gode råd til en god start på livet
1. Forsøg at få den første babytid til at ligne tiden i mors mave ved at give barnet kærlighed, nærhed, tryghed og ro.
2. Giv barnet tæt kropskontakt, øjenkontakt og nænsom berøring. Tal eller syng for barnet, - det kender din stemme og bliver tryg herved.
3. Ro gives ved at sænke det høje tempo, der ofte kendetegner de voksnes hverdag. Ro skabes også ved at give barnet "pauser", hvor det får lov til at 'fordøje' de mange indtryk.
4. Tryghed mærker barnet også, når I kender jeres barns behov og hjælper det med at få opfyldt dem.
5. Husk: bed jeres nærmeste familie eller venner om hjælp, når I trænger til en ekstra hånd.
Links:

Forslag til litteratur:

Jesper Juul:
"Her er jeg ! Hvem er du?"
"De kompetente forældre"
"SMIL  vi skal spise" 

Margrethe Bruun Hansen:
"De kompetente forældre"

Erik Sigsgaard:
"Er opdragelse nødvendig"

Klaus Wilmann:
"Brug den sunde fornuft"

Sigrid Riise:
"Far, mor og børn"
"100 gode råd om børneopdragelse"
"Børneliv – Forældreliv – hverdagsliv i børnefamilier"
"Et liv med børn"
"Lad børnene være i fred"

 

bv@bornsvilkar.dk