Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseDe mindre børnTeenager i husetSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Børn i sorg
Når børn mister
Familien i sorg
Hold minderne i live
Gode omsorgsråd
Børns Vilkårs sorggrupper
Klip fra Sorggrupperne
Materiale om børn i sorg
 
For forældre > Børn i sorg > Børns Vilkårs sorggrupper
 

Børns Vilkårs sorggrupper

Børn i sorggruppeBørns Vilkår har siden april 2000 oprettet og drevet sorggrupper rundt om i landet. Sorggrupperne er for børn i alderen 10-18 år, der har mistet en forældre eller søskende.

Desværre er der stadig mange børn, der oplever tavshed i deres nære omgivelser. En tavshed der kan forstærke barnets ensomhed og fortvivlelse. Børn der oplever døden så tæt på, som det er, at miste en mor eller far, er børn som står forsvarsløse overfor en ny virkelighed - et nyt liv som de skal lære at mestre. Og det kan de ikke alene! 

I sorggruppen møder børn andre børn, der ved hvordan det føles at stå med så stor en sorg. Her møder de ligestillede jævnalderne, som de kan dele deres tanker og følelser med. Nogen der ved hvordan det føles, som forstår én - fordi de selv har prøvet det.

Sorggruppen er et mødested, hvor det er naturligt at vise følelser. Et sted hvor børnene ikke føler sig anderledes. Børnene fortæller og lytter til hinandens historier. Måske er det først her, de oplever at blive taget alvorligt. 

Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Den foregår i børnehøjde - på det niveau barnet befinder sig på. Børns evne til at bearbejde og forstå, hvad deres tab kommer til at betyde for dem, er afhængig af deres alder og modenhed.

Børn har ikke de samme handlemuligheder som voksne, dels har de ikke de samme sproglige redskaber til at udtrykke sig med, dels er de fuldstændig afhængige af, om der er forstående og omsorgsfulde voksne omkring dem, der er i stand til at tolke deres signaler. 

Derfor kan en sorggruppe været et godt tilbud til børn der har mistet. De møder først og fremmest ligestillede børn – og de møder voksne med en børnefaglig uddannelse og mange års erfaring i at arbejde og tale med børn.

Sorgen og savnet et vilkår, vi skal støtte og hjælpe barnet med at acceptere - også på længere sigt. 

Sorg tager den tid, sorg skal tage, og er et uundgåeligt livsvilkår, som vi alle vil møde på et tidspunkt i vores liv, og som vi alle skal lære at leve med.

I sorggruppen får børnene hjælp til at genfinde håbet, livsglæden og troen på fremtiden. 

Vi har lige nu 10 grupper: København (2), Hillerød, Odense(2), Svendborg, Århus, Silkeborg, Ålborg(2)

"Sorggruppen er et pusterum, hvor man kan komme af med det hele. Man kan sige alt det, som andre ikke gider høre om, fordi de ikke har prøvet det. Nogen gange behøver vi slet ikke sige noget. Så kan vi bare se på hinanden, og så ved vi, hvordan vi har det..”

Pige 15 år

 

Anbefalede links

Materiale til download

PDF-filBørns Vilkår sorgruppefolder 
 

bv@bornsvilkar.dk