Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i skilsmisseDe mindre børnTeenager i husetSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Børn i sorg
Når børn mister
Når børn bearbejder sorg
Typiske reaktioner opdelt efter alder

Børns tavshed
Når børn viser sorg
Familien i sorg
Hold minderne i live
Gode omsorgsråd
Børns Vilkårs sorggrupper
Materiale om børn i sorg
 
For forældre > Børn i sorg > Når børn mister > Børns tavshed
 

Børns tavshed

Vi hører tit spørgsmålet om, hvad man stiller op med det barn, der ikke vil tale om sin sorg. Her er det godt at huske, at samtalen ikke er det mindre barns primære kommunikationsform. Små børn bruger ofte legen og andre kreative udtryksformer, når de meddeler sig og bearbejder deres oplevelser.

Et barn, der holder op med at lege, skal på den måde altid vække bekymring. Børn vælger desuden også deres fortrolige. Vær derfor ekstra opmærksom, hvis barnet  generelt trækker sig fra social kontakt med både andre børn og voksne.

Man skal dog huske, at nogle hændelser er så gennemgribende, omvæltende og svære at sortere, at vi alle kan have behov for en periode alene. "Ting tager tid", og når vi skal genfinde retningen i tilværelsen, behøver vi netop tid og ro.

Imidlertid kan denne reaktion være stærkt provokerende for de voksne. Det er nærliggende at blive urolig for et barn, som trækker sig ind i sig selv med al sin smerte. Når vi ikke kan se, hvad der rører sig i barnet, forestiller vi os det værste.

Men det er væsentligt, at det er barnets og ikke vore egne behov, der er i fokus, når vi yder omsorg. Det bedste, vi kan gøre, er at vise vort nærvær, samtidig med at vi respekterer barnets integritet og behov for ensomhed.
 

bv@bornsvilkar.dk