Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørn i sorgDe mindre børnTeenager i husetSkole og institutionslivElektroniske børneverden
ForældreTelefonens kontaktoplysningerSitemapBørns Vilkårs butik
Børn i skilsmisser
Problematisk samvær
Lovgivningen
Myndighederne
Når far og mor går fra hinanden - nye regler fra 1. januar 2007
Børn og fogeden
Juristerne
De nye statsforvaltninger
Gode råd om samvær
'Klip' fra BørneTelefonen:
Materiale om børn i skilsmisse
 
For forældre > Børn i skilsmisser > Myndighederne
 

Myndighederne

Statsforvaltningspersonalet forvalter en lovgivning, hvor der i konfliktsager skal skønnes. Det vil sige, hver sag skal behandles individuelt og konkret.

De 'tunge' konfliktsager er ofte meget komplekse og vanskelige - og det er svært for de involverede myndighedspersoner at skulle træffe en afgørelse. Forældrerettighederne er det mest konkret beskrevne og dermed også det mest 'manualvenlige' at forholde sig til. 

Det er Børns Vilkårs opfattelse, at det primært her er forældrerettighederne, der styrer skønnet på trods af, at der ifølge loven skal tages hensyn til barnets tarv. Barnets tarv er ikke defineret, men fremstår 'luftigt' i lovgivningen og ofte også i praksis.

Derudover er det Børns Vilkårs opfattelse, at man i nogle statsforvaltninger er så påvirket af konfliktkulturen, at man har svært ved at abstrahere i den enkelte sag. Et eksempel på denne arbejdskultur er f.eks. opfattelsen af, at det er mange mødre, som manipulerer deres børn til at udtrykke modvilje mod deres far. Denne opfattelse eksisterer også i Familiestyrelsen og i en vis udstrækning hos enkelte fogeddommere.

Det er således bekendt for Børns Vilkår, at nogle børn får at vide, at de lyver, når de udtaler sig negativt om en af forældrene eller beskriver konkrete begivenheder.

Resultatet er, at myndighederne utilsigtet bidrager til øgning af konfliktniveauet, ofte i situationer, hvor barnet først og fremmest har behov for 'ro'.
 

bv@bornsvilkar.dk