Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed

Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > Sorgens mange ansigter
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Sorgens mange ansigter

Sorg, vrede, skyldfølelse, ensomhed, tavshed, forvirring – er nogle af de mange tanker og følelser, du kan have, når du har mistet en, du holder af. Det er følelser og tanker, som du måske føler dig meget alene med.

Når du sørger, kan du græde, råbe og skrige over, hvor uretfærdigt det er, at du skal miste din mor eller far. Men sorgen kan også vise sig på andre måder. Det er især, hvis du ikke får grædt, eller hvis du ikke får snakket om din sorg. Så finder den andre måder at komme ud på. Du kan for eksempel være rigtig bange og have problemer med at sove eller få ondt i kroppen. For eksempel kan du få hovedpine og mavepine.

Sorgen kan også komme frem ved, at du opfører sig på en anden måde, end du plejer. Det kan være, at du trækker dig fra dine venner og fritidsinteresser for bare at være alene og opfører dig helt anderledes – som om du var en anden. Du kan også have underlige tanker om ting, der ikke kan ske i virkeligheden. Måske går du og tænker meget over det at miste, og over hvad det betyder for dit liv at miste nogen, du holder meget af. Eller også kan det være, at du tænker meget over døden. Fx hvad det vil sige at dø, hvorfor man dør, og hvad der sker, når man er død.

Bange for at miste igen
Når du har mistet en forælder, kan du være bange for, om mennesker, du holder af, vil blive ved med at være der. Du kan frygte tabet så meget, at du helt holder op med at knytte dig til andre mennesker. Du lader fx være med at få en kæreste eller nye, gode venner.

Du kommer derfor til at føle dig ensom og alene i verden. Det gør sorgen endnu sværere at bære. Derfor er du nødt til at tage chancer, så du kan knytte nye, stærke bånd til andre mennesker.

Godt nok ved du nu, at kærlighed er noget, man kan miste, og at det gør ondt at miste den. Det er også i orden at holde sig lidt alene i en tid. Men så må du vove dig ud i livet igen. Uden tætte bånd til andre mennesker er livet nemlig tomt.

Sorgen skal ud
Der er ingen rigtige eller forkerte måder at sørge på. Og der er ingen følelser og tanker, der er forkerte, når du mister din mor eller far. Det vigtigste er, at du reagerer på en måde, så du får luft for sin sorg. Det er nemlig det første skridt på vejen til at kunne leve med sorgen – og samtidig have et godt liv.

 

bv@bornsvilkar.dk