Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord

Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > Skyldfølelse
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Skyldfølelse

"Jeg savner min far så forfærdeligt, og jeg har et rigtig godt liv" Dreng 12 år

En stor del af børn og unges liv handler om at have det sjovt med sine venner. I gør forskellige ting sammen som at lege, spille, cykle ture, gå i biografen, til fester osv.

Har du mistet en forælder, kan man føle, at du svigter den døde, hvis du har det sjovt sammen med de andre. Du kan tænke, at du ikke har ret til at være glad overhovedet. Derfor kan du let komme til at føle dig meget anderledes end andre unge.

Det er let at forstå, at du kan have det sådan. Men det er godt, hvis du kan give dig selv lov til at være glad med de andre. Det betyder ikke, at du er ligeglad med, at din far eller mor er død. Det betyder bare, at du bruger dit eget liv. Det ville din far eller mor også have ønsket. Det bedste er, når du både kan rumme savnet og glæden over dit liv. Det ene udelukker nemlig ikke det andet.

Det er almindeligt, at man kan synes, at ens far eller mor er gammeldags, håbløs eller dum. At man skændes med sine forældre og siger ubehagelige ting til hinanden. Men når ens mor eller far pludselig ikke er der længere, er det ikke sjovt at tænke tilbage på de gange, man har været oppe at skændes.

Skyld er en af de sværeste følelser at kæmpe med, når du har mistet en af dine forældre. Et skænderi med far lige før, han bliver dræbt i en trafikulykke, kan pine en i lang tid. ”Hvis bare jeg havde været sød, var han måske ikke kørt galt”, kan man tænke og bebrejde sig selv.

Skyldfølelsen er meget almindelig. Men det er vigtigt at huske på, at ingen familier er gode venner altid, og at der altid vil være skænderier mellem børn og deres forældre. Forældre ved godt, at det hører med, og at det ikke betyder, at du ikke kan lide dem.
 

bv@bornsvilkar.dk