Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer

Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > Selvmord
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Selvmord

"Lige inden min far begik selvmord, ringede han tit om aftenen for at høre, hvordan jeg havde det, og hvad jeg havde lavet i skolen. Det blev jeg ret træt af efterhånden, og jeg gad ikke rigtig at snakke med ham. Det kan jeg nogle gange få meget dårlig samvittighed over." Dreng 16 år.

Der er flere måder, man kan miste sine forældre på. De kan være syge i lang tid, før de dør. De kan komme ud for en ulykke. Og så er der forældre, der tager deres eget liv, fordi de er ulykkelige, og fordi det er den eneste løsning, de kan finde på. Det føles ekstra svært, hvis ens far eller mor har taget sit eget liv, måske ved at spise for mange piller eller ved at hænge sig.

Skammen over den døde
Du kan komme til at skamme dig, når du skal fortælle andre, hvad der er sket. Hvad vil de ikke tænke om din familie? Det kan være en god ide at nøjes med at fortælle det, du kan holde ud at fortælle. Hvis ens far har hængt sig, er der fx nogen, der vælger at sige, at han har taget piller. Det lyder ikke så hårdt som at sige, at han har hængt sig. Det er okay. Men det er vigtigt at have en voksen, du kan snakke med. Du har brug for at tale om, hvordan selvmordet virkelig er sket, og om hvor forfærdeligt du synes, det er, så du ikke skal gå med en masse tanker for dig selv.

Var det min skyld?
Tager ens forælder sit liv på en voldsom måde, kan man tro, at det er en straf for noget, man har gjort. Sådanne tanker kan plage en meget i tiden efter. Men det er aldrig et barns skyld, hvis en far eller mor vælger at tage sit eget liv. Så har den voksne haft store og alvorlige problemer, som et barn intet kan gøre ved.

 

bv@bornsvilkar.dk