Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far

Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > Særlige dage
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Særlige dage

Du kan være bange for nogle bestemte tidspunkter i tiden efter, at du har mistet din mor eller far. Hvis din mor for eksempel er død en onsdag, så kan det være den første onsdag derefter, du er bange for – hvordan skal den gå? Det kan også være ens fødselsdag, som bliver helt anderledes, og det kan være juleaften, hvor savnet er stort.

En 14-årig dreng fortæller: "Min mor døde dagen før min 11 års fødselsdag. Flere år efter var jeg meget ked af det i flere uger før min fødselsdag. Jeg kunne næsten ikke holde ud at gå i skole, lukkede mig inde i mig selv og ville ikke snakke med nogen. Da jeg fik snakket om det, fandt jeg ud af, at jeg var bange for, at netop dagen før min fødselsdag altid skulle være en ulykkesdag. Efter jeg fik snakket om det, så ændrede det sig. Jeg er godt nok stadig spændt på selve dagen, men i tiden op til kan jeg gå i skole og være som jeg plejer, uden at være alt for ked af det."

Årsdagen for dødsfaldet er vigtig for mange. Måske er du nervøs for, hvordan den skal gå, og du mindes meget tydeligt, hvordan det var året før. I nogle familier gør man noget særligt på denne dag. Man sætter dagen af til at mindes den døde. Man hygger sig med hinanden, ser på billeder af familien, tænder lys, går på kirkegården og snakker med hinanden om alle minderne. Nogle har traditioner, noget man gør hvert år på denne dag.
 

bv@bornsvilkar.dk