Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar

En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > En 'ny' mor eller far
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

En 'ny' mor eller far

Hvis ens far eller mor er død, kan det være svært at acceptere, hvis den forælder man har tilbage, på et tidspunkt finder en ny kæreste. Det kan være, du føler dig svigtet, fordi al tiden bruges på den nye kæreste. Det kan føre til, at du bliver meget lukket over for den nye kæreste. Måske vil du nærmest ikke snakke med ham eller hende. Det kan også være, du bliver bange for, at den døde nu skal glemmes. At den døde helt vil forsvinde. Det er derfor meget vigtigt at blive ved med at mindes den døde, selvom der kommer en ’ny’ mor eller far. Der kan fx stadig stå billeder af ens mor eller far fremme, og man kan blive ved med at tage på kirkegården sammen. Man kan også blive ved med at mindes og snakke om ferier og juleaftner, som de var, da mor eller far levede.

Det er svært at se ens mor eller far være glad for en anden. Du kan tænke, at de måske glemmer den, der er død, og at han eller hun ikke betød noget. Det er naturligt og helt i orden at føle sådan. Men det betyder ikke, at den døde er glemt. Det betyder bare, at din levende forælder har brug for kærlighed og støtte fra en anden voksen. Og at han eller hun tør bruge sine følelser igen og knytte sit tæt til et nyt menneske. Det er godt, og det skal du også selv kunne. Og hvis du kunne spørge din døde mor eller far, så ville de nok sige, at de bare ønsker, at alle i familien har det så godt som muligt.

Får din far eller mor en ny kæreste, mand eller kone, kan du også prøve at se det som en mulighed for at få en ny god ven. En, som du kan komme til at kende rigtig godt, og som du kan have nogle gode oplevelser sammen med.

Det er ikke en person, der kan eller skal erstatte din rigtige mor eller far, for det er der ingen, der kan. Men det kan blive et nyt menneske, som du kan få nogle gode år sammen med.
 

bv@bornsvilkar.dk