Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne

Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død > Det store ansvar
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Det store ansvar

"Min mor var meget ked af det og havde det dårligt. Så det var mest mig, der lavede mad, vaskede tøj og sådan noget. Jeg ville jo gerne selv hjælpe til og gøre noget ekstra." Pige 14 år

Når du har mistet din far eller mor, mangler der en voksen i familien. Der er pludselig kun én til at gøre alle de ting, som man før var to om. Købe ind, vaske tøj, lave mad, gøre rent, hente børn i børnehaven, passe dem, lege, hjælpe med lektier, snakke osv. Samtidig skal man hele tiden kæmpe med savnet af den døde.

Hjælper til derhjemme
Nogle børn prøver at hjælpe og beskytte den forælder, der er tilbage. Du vil så gerne have, at far eller mor skal være glad. Især piger kan føle, at de skal hjælpe mere til med yngre søskende eller praktiske opgaver som indkøb og madlavning.

For meget ansvar
Du kan være stolt over de opgaver, du tager dig af, og over at du hjælper med at få familien til at klare sig. Men du kan let få for meget ansvar. Du kan komme til at ’glemme’ dig selv og din egen sorg, fordi du vil hjælpe forælderen med at få alt til at være så normalt som muligt. Måske prøver du at skåne forælderen for nogle af alle bekymringerne. Så når mor eller far spørger, om du har haft det godt i skolen, siger du bare ja. Også selvom du måske har siddet for dig selv og været tæt på at græde hele tiden.

Plads til at le og græde
Det er let at forstå, at du gerne vil have, at tingene skal køre, og at din mor eller far skal være glad. Men det er ikke godt for dig. Det er først og fremmest den voksne, der skal sørge for, at familiens hverdag bliver normal igen. Som barn eller ung har man krav på, at der også er tid til, at man kan have sit eget liv med kammeraterne.

Der skal være plads til at le og have det rart – uden at være bange for, om du svigter sin mor eller far og overlader det hele til ham eller hende. Der skal være plads til at være barn eller ung, mens du er det. Men der skal også være plads til at sørge og græde, så du ikke gør sorgen værre ved at lade som om, den ikke er der.

 

bv@bornsvilkar.dk