Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Til dig, hvis far eller mor er død
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Til dig, hvis far eller mor er død

" Jeg vil elske min mor til jeg dør, for hun vil altid være min mor". Matilde 12 år.

Hvis din far eller mor dør, har du brug for lang tid, hvor du har lov til at tænke på og tale om dine følelser. Det gør meget ondt, og det kan føles som om, smerten aldrig holder op. Men du kan godt få et godt liv med nye håb, hvis du taler med voksne om den smerte og ensomhed, du føler.

Børn er kede af det på en anden måde end voksne. For eksempel skifter børn mere mellem at være glade og kede af det. Derfor kan det være svært for voksne at forstå børns følelser og handlinger. Mange voksne kan eksempelvis finde på at sige "at hun klarer det så flot", selv om du stadig er meget ked af det.

Andre voksne kan måske ikke forstå, hvorfor man opfører sig vredt. Men vrede, sorg, angst, skyldfølelse, ensomhed, tavshed, forvirring er alle sammen nogle af de mange tanker og følelser, du kan have, når du har mistet en, du holder af. Det er følelser og tanker, som du måske føler sig meget alene med. Når du sørger, kan du græde, råbe og skrige over, hvor uretfærdigt det er, at du skal miste din mor eller far. Men sorgen kan også vise sig på andre måder. Det er især, hvis du ikke får grædt, eller hvis du ikke får snakket om din sorg. Så finder den andre måder at komme ud på. Det kan være, du får ondt i maven eller ikke kan sove om natten.

Dine følelser vil forandre sig, efterhånden som tiden går. Selv om du måske har været glad i lang tid, er det helt normalt at få perioder, hvor du pludselig bliver rigtig ked af det igen. Det kan for eksempel ske, hvis du oplever noget, hvor du kommer til at savne rigtig meget.

Der er mange måder at være ked af det på. Nogle græder, andre græder ikke. Andre igen græder kun, når de er helt alene. Der er ikke nogen måde, der er mere rigtig end andre! I en familie hvor I har mistet en, I holder af, er det vigtigt, at I viser hinanden, at I er kede af det. Del jeres tanker og følelser. Tal sammen, og snak om den, I har mistet.
 

bv@bornsvilkar.dk