Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejletSitemap
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
TDC Børneprisen
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Når mad er magt
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Når mad er magt


Hvis bare jeg kan tabe mig, bliver alt godt!
At være bevidst om sin krop, at tænke over, hvad man spiser og at dyrke sport er naturligt for de fleste. Men for nogle bliver det en besættelse. Måske startede det med en slankekur. Men pludselig har tankerne om mad og vægt taget magten fra den unge. Hvis bare jeg kan tabe mig, så bliver alt godt, tænker hun eller han. Men alt bliver ikke godt. Tværtimod.

"Jeg er ked af det, og jeg hader mig selv!

Hvis du har en spiseforstyrrelse…
Hvis du har en spiseforstyrrelse, som Anoreksi og Bulimi, betyder det, at du har nogle problemer, som du skubber væk. Problemer som "hvem er jeg egentlig", forældre som er skilt, forældre der forventer, at alting skal være perfekt og irriterende søskende. Det kan også dreje sig om venner, du synes er meget dygtigere og ser bedre ud, venner der har kærester, du ikke selv har, presset i skolen eller fag du ikke kan finde ud af, og mange andre ting.

Hvis du har en spiseforstyrrelse skubber du problemerne væk, fordi at det gør alt for ondt indeni. I stedet fokuserer du for eksempel på at tabe dig ved at gå på diæter og slankekure, og overdriver din træning. Du er måske rigtig god til at skjule dine problemer for forældre, lærere, venner og veninder. Men du skjuler dem måske også for dig selv. Det gælder om at kontrollere hvor meget mad, du tillader dig selv at spise. Og hvor meget motion du skal dyrke.
I virkeligheden føler du dig måske meget alene og er bange for at miste den sidste kontrol, du synes, at du har. Kontrollen over kroppen. Det kan være meget farligt at holde dette for dig selv. For spiseforstyrrelser er en sygdom, som kan udvikle sig og blive livsfarlig for dig.

Hvis du kender en der har en spiseforstyrrelse…
Hvis du kender en der har en spiseforstyrrelse, kan det være svært at finde ud af. Det er fordi, de prøver på at skjule det for andre og måske også for sig selv. Det er altid vigtigt, at du holder øje med, om dine venner har det godt, eller om de virker kede af det, eller opfører sig anderledes end de plejer. Nogle af de måder du måske kan se på, om din ven eller veninde har en spiseforstyrrelse, er for eksempel; at han eller hun helst vil være alene, går rigtig meget op i hvad han eller hun spiser, dyrker overdrevent meget motion, ofte bliver svimmel, eller tit har ondt i maven eller hovedet…
Hvis du selv kender en, du tror, måske har en spiseforstyrrelse, så er det vigtig at du prøver at gøre noget ved det. Du kan spørge om din ven har problemer med noget eller er ked af det. Og du kan tilbyde at hjælpe.
 

bv@bornsvilkar.dk