Børns Vilkårs logo

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenSitemapBørneChattenBørneBrevkassen
Emner og gode råd
Mobil og internet
Ung mellem kulturer
10 gode råd om brug af internettet.
Alkohol og forældre
BørneTelefonen
Sorg
Familievold og kærestevold
Forelskelse
Mobning
Hvad er mobning?
Hvad er ikke mobning?

Hvilke følger har mobning?
Hvorfor mobning?
Mobberoller i gruppen
Mobning i tal
Hvad kan du gøre, når der er mobning?
Vil du læse mere om mobning?
HISTORIER FRA DET VIRKELIGE LIV
Seksualitet
Seksuelle overgreb
Skilsmisse
Spiseforstyrrelser
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Mobning > Hvilke følger har mobning?
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Hvilke følger har mobning?

Mobning går først og fremmest ud over den, der bliver mobbet. Er man blevet mobbet i sin skoletid, får man let problemer resten af sit liv. Men det er ikke kun den, der mobbes, det går ud over. En dårlig klasse med meget mobning påvirker alle, der går i den.

Hvad gør mobning ved klassen?
Det er let at tro, at det kun er ofrene, det går ud over, når der er mobning. Men det går ud over alle elever i klassen eller i gruppen:

  • Alle bruger tid og kræfter på mobning. Fx ved hele tiden at skulle tænke på, hvordan man selv undgår at blive mobbet
  • Alle går glip af oplevelsen af fællesskab. I et fællesskab kan man fx få mange flere gode ideer, end man kan hver for sig. Det kan betyde, at nogle elever lærer mindre i en klasse med meget mobning
  • Alle vænner sig til, at der er nogen, der bliver holdt udenfor. Det betyder, at alle bliver dårligere til at forstå dem, der har det skidt
  • Klassen har ikke noget sammenhold.
  • Der er ingen forskel på voksne og børn, når det handler om, hvad mobning betyder. På voksnes arbejdspladser, hvor man mobber hinanden, går arbejdet heller ikke så godt som der, hvor man har det godt med hinanden.

Hvad gør mobningen ved den, der mobbes?
Personer, der mobbes, kommer hurtigt til at føle, at de ikke er noget værd. Selvværdet hos en mobbet person kan komme helt i bund, så personen slet ikke tror på sig selv og bliver meget ensom. Det kan følge ham eller hende resten af livet. 

Flere ting har betydning for, hvor hårdt en mobbet person rammes:

  • Personen kan være meget sårbar, og så rammer mobningen hårdere
  • Jo flere, der er med til at mobbe, jo hårdere rammer mobningen
  • Hvis omgivelserne, fx lærere, forældre og andre elever ikke gør noget, rammer mobningen hårdere. Så oplever eleven nemlig, at han eller hun ikke er nok værd til, at de vil hjælpe. 
  • Jo længere tid mobningen foregår over, jo hårdere rammer den.
  • Jo flere steder, mobningen foregår, jo hårdere rammer den. Det giver nemlig eleven en følelse af ikke at kunne være i fred nogen steder.

Syg af mobning
Når man bliver mobbet, bliver man ked af det og ensom. Men mobning kan også give andre problemer hos den, der mobbes. Elever, der mobbes, har tit hovedpine, mavepine, er svimle, kan ikke sove og er triste. Mere end elever, der ikke mobbes. Disse tegn på sygdom kommer, fordi eleverne altid er bange for og kede af at blive holdt ude, forfulgt og drillet. Det er altså mobningen og angsten for at blive mobbet, der gør dem syge. Voksne, der går og er bange, bliver også syge.

Mobning og skolearbejde
I en klasse med meget mobning er det svært at lære noget. Alle elever bruger nemlig en stor del af tiden på at sikre sig mod mobning. Fx ved at kæmpe for sin plads blandt de populære elever. Det betyder, at man ikke følger med i timerne og skolearbejdet.

Hos nogle mobbeofre får skolearbejdet til gengæld meget plads. I stedet for at få en plads blandt de andre elever, bruger de tiden på lektier. De bliver tit enormt dygtige i skolen. Men de andre elever holder dem stadig udenfor.

Ofre for særlig grov mobning
Nogle elever er udsat for en særlig hård mobning. Det drejer sig om 7 % eller hver 14. elev i Danmark. Disse elever mobbes hver eneste uge i hele skoleåret. Ofte er det ikke kun de andre elever, de har det dårligt med. De får også sværere og sværere ved at være sammen med alle mulige andre mennesker.

De bryder sig heller ikke ret meget om sig selv. Både den måde, de ser ud på, ting de kan eller ikke kan, deres navn osv. er de utilfredse med. Nogle af dem tænker endda på, om de skal begå selvmord. De fleste af ofrene for særlig grov mobning kommer aldrig helt over det.  

 

bv@bornsvilkar.dk