Børns Vilkårs logo

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenSitemapBørneChattenBørneBrevkassen
Emner og gode råd
Mobil og internet
Ung mellem kulturer
10 gode råd om brug af internettet.
Alkohol og forældre
BørneTelefonen
Sorg
Familievold og kærestevold
Forelskelse
Mobning

Hvad er mobning?
Mobbedefinition
Drenge og pigemobning
Mobilmobning
Hvad er ikke mobning?
Hvilke følger har mobning?
Hvorfor mobning?
Mobberoller i gruppen
Mobning i tal
Hvad kan du gøre, når der er mobning?
Vil du læse mere om mobning?
HISTORIER FRA DET VIRKELIGE LIV
Seksualitet
Seksuelle overgreb
Skilsmisse
Spiseforstyrrelser
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Mobning > Hvad er mobning? > Mobbedefinition
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Mobbedefinition

Mobning er hverken drilleri eller konflikt, selv om dette også kan være meget ubehageligt. For at forstå hvad mobning er, er der blevet lavet en mobbedefinition, som lyder sådan her:

"Mobning er gruppens systematiske forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person, på et sted, hvor denne person er tvunget til at opholde sig."

Her forklares de fleste af ordene i definitionen:

"gruppens"
Mobning foregår oftest i forbindelse med en gruppe af mennesker. Baggrunden er f.eks. hvem, der skal bestemme - eller hvem der er mest populær. Mobning er en måde at få og beholde en bestemt plads i gruppen på. De grupper, der kan være tale om, kan f.eks. være en klasse, eller et hold, eller måske en hel skole.

Når børn bliver spurgt, hvem der mobber, vil de mange gange sige: "Det gør de alle sammen". "Ingen vil være sammen med mig til gruppearbejde" eller "De holder mig udenfor alle sammen". Det er ikke sikkert, det er rigtigt. Det kan godt være, at det kun er en enkelt, der mobber.

Men sådan oplever dem der bliver mobbet det, fordi de oplever, at de andre børn i gruppen ikke gør eller siger noget. Eller de oplever, at de andre børn i gruppen synes, at den der mobber er sej.

"systematiske"
Mobning er udelukkelse af fællesskabet, hvilket vil sige, at der er nogen, der bliver holdt udenfor. Det er altså ikke mobning, bare fordi der er nogen, der ikke får sin vilje i en eller anden sag. Det er heller ikke mobning, hvis nogen er blevet meget uvenner med en eller anden, og i en periode er sure på hinanden. Det systematiske betyder, at de negative handlinger – udelukkelsen – sker igen og igen og over et stykke tid. 

"forfølgelse eller udelukkelse"
Der er forskellige måder at mobbe på. Uanset måden handler mobning altid om udelukkelse af fællesskabet - at nogen bliver holdt udenfor.
Nogle måder er meget fysiske: slag, spark, riv, kradsen, ødelæggelse af ting o.s.v.
Andre måder er mere psykiske: "himmelvendte øjne", at gruppen aldrig inviterer en bestemt med, at de optræder koldt, giver øgenavne, der er sårende o.s.v.

"af en enkelt person"
Selvfølgelig kan der være flere end en i en gruppe, der bliver mobbet. Men det er alligevel vigtigt at forstå, at dem, der bliver mobbet, oplever det hver for sig. De er alene med nederlaget og smerten.
Det er også vigtigt at forstå, at selv om der måske kun er en eller to ud af 25, der bliver mobbet, så oplever disse to, at mobningen er 100 %. Det er altså ingen trøst for dem, der bliver mobbet, at der måske er andre, der mobbes. 

"hvor denne person er tvunget til at opholde sig."
En af de måder, mennesker kan forsvare sig mod mobning på, er ved at forlade det sted, og de personer, der mobber. Men det har man bare ikke altid mulighed for. De steder, hvor der er mindst mulighed for at slippe væk, er der størst risiko for mobning. Det er derfor, der er mere mobning i skolen, end der er i SFO´en - og endnu mindre til de fritidsaktiviteter børn selv bestemmer, om de vil gå til eller ej.

 

bv@bornsvilkar.dk