Børns Vilkårs logo

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenSitemapBørneChattenBørneBrevkassen
Emner og gode råd
Mobil og internet
Ung mellem kulturer
10 gode råd om brug af internettet.
Alkohol og forældre
BørneTelefonen
Sorg
Til dig hvis far eller mor er død
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død
Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Afskeden på kirkegården
Skyldfølelse
Tilbage til skolen

Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
HISTORIER FRA DET VIRKELIGE LIV
Familievold og kærestevold
Forelskelse
Mobning
Seksualitet
Seksuelle overgreb
Skilsmisse
Spiseforstyrrelser
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Sorg > Vennerne
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Vennerne

"Mine venner var meget klodsede overfor mig, da min far døde. Fx sagde en af mine veninder dagen efter, da jeg sad og græd: Du må ikke græde, det skal nok gå over." De kunne ikke tåle, at jeg var ked af det. Det var ligesom om, at jeg ikke skulle græde, det skulle nok gå det hele. De kunne ikke forstå, at det fandeme gjorde ondt. Jeg tror også, at de bare forventede, at om et par uger, så var jeg normal igen. De kunne ikke forstå, at jeg hele tiden var lidt fraværende og ked af det. Jeg tror, de syntes, det var lidt underligt."
Pige 15 år.

Hvad siger vennerne?
Vennerne er noget af det, der betyder allermest. Når du har mistet din mor eller far, tænker du derfor meget over, hvordan de andre vil være over for dig.

Hjælper, forsvinder eller driller de?
Venner kan opføre sig meget forskelligt. Du kan være heldig og opleve, at dine venner bare er der og hjælper, når du har brug for dem.
Andre prøver måske at muntre en op i starten, men giver op og holder sig væk. Det kan også være, at vennerne undgår dig, fordi de tror, at du helst ikke vil tale om, at du er ked af det.

Men det værste er, hvis du bliver drillet med, at din far eller mor er død. Du bliver så ked af det, og det gør så ondt, fordi du i forvejen er meget let at såre. Du føler sig som Palle alene i verden.

Den svære støtte
Venner ved ofte ikke, hvor ondt det gør at miste en, man holder af. Derfor kan de være bange for at komme til at sige noget forkert. Når de prøver at hjælpe dig til at få det bedre, kan det komme til at virke helt modsat. De kan også sige eller gøre noget, som du bliver ked af, uden at de ved det.

Så er det vigtigt at huske på, at de oftest gerne vil hjælpe og forstå, men at de bare ikke ved hvordan.
Måske ved du heller ikke selv, hvad du gerne vil have, at dine venner skal gøre. På den ene side ønsker du, at de er der, når du har brug for det. På den anden side kan de også være der for meget, så du får lyst til at skubbe dem fra sig.

Fortæl hvordan
Du kan selv hjælpe dine venner til at lære, hvordan de kan lytte og støtte. Hvis du kan sige til dine venner, hvad du gerne vil have og ikke vil have, kan du undgå mange misforståelser. Du kan for eksempel fortælle dem, at de ikke kan ændre ved, at du er ked af det. Du kan sige, at du ikke vil trøstes, og at du har brug for at være ked af det. Men at det er rart, når de tager en med til sjove oplevelser.

Det er godt at tænke over, hvad du har brug for – og så bede om det. Det kan hjælpe på den følelse af ikke at kunne gøre noget som helst, man tit har, når man har mistet en, man elsker.

 

bv@bornsvilkar.dk