Børns Vilkårs logo

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenSitemapBørneChattenBørneBrevkassen
Emner og gode råd
Mobil og internet
Ung mellem kulturer
10 gode råd om brug af internettet.
Alkohol og forældre
BørneTelefonen
Sorg
Til dig hvis far eller mor er død
Til dig, som kender en, hvis far eller mor er død

Tavshed
Sorgens mange ansigter
Gode minder – og dårlige minder
Død efter sygdom
Når døden pludselig rammer
Selvmord
Afskeden på kirkegården
Skyldfølelse
Tilbage til skolen
Vennerne
Det store ansvar
En 'ny' mor eller far
Særlige dage
Sorggrupper - nogen at tale med
HISTORIER FRA DET VIRKELIGE LIV
Familievold og kærestevold
Forelskelse
Mobning
Seksualitet
Seksuelle overgreb
Skilsmisse
Spiseforstyrrelser
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Sorg > Tavshed
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Tavshed

Når man har mistet sin mor eller far, kan det være svært for andre at vide, hvad de skal sige til en. Nogle vælger helt at lade være med at sige noget. Så undgår man at sige noget forkert, tænker de. Men tavsheden er faktisk det værste at møde, når man har mistet sin mor eller far.

Tavshed fra andre børn

Det kan være klassekammerater og venner, der lader være med at spørge til, hvordan man har det. Det er hårdt, for det er meget svært selv at begynde at fortælle. Og man kommer let til at føle sig udenfor, når de aldrig spørger til det, der fylder mest i ens liv.

Tavshed fra voksne
Men det kan også være voksne, som lærere, trænere eller de voksne i SFO’en, der tier stille. De ved ikke, hvordan de skal snakke med en om døden, om sorgen og om savnet. Det kan være, at de er bange for, at man skal begynde at græde. Måske ved de ikke, hvordan de skal spørge. Så de gør ikke noget.

De voksne glemmer bare, at når man er barn og er ked af det, så skal de hjælpe. De glemmer, at det kun bliver værre, når de ikke tør mærke sorgen og smerten sammen med en. De glemmer, at man har brug for at komme af med nogen af alle de tårer, der er indeni. De glemmer det, fordi det er det nemmeste for dem. De glemmer, at når sorg og smerte bliver set og forstået af andre, så bliver den nemmere at bære. Derfor kan de komme til at svigte en, hvis de ikke tør snakke om det.

Den vigtige samtale
Når man møder tavshed fra de voksne omkring sig, er det meget vigtigt at tænke over, om der er andre, som man kan søge støtte hos. Det kan fx være en onkel eller tante, en nabo, en bedstemor eller bedstefar.

For når man mister en af sine forældre, har man brug for hjælp. Det er godt, hvis man kan finde en, der kan hjælpe en med at give udtryk for de følelser, der er indeni. En samtale, hvor man deler sine tanker med andre, der spørger og lytter, hjælper altid. Tavshed gør kun det hele værre.

 

bv@bornsvilkar.dk