Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreRådgivning og hjælpFilm, bøger og musikGæt og vind
BørneTelefonenSitemapBørneChattenBørneBrevkassenBørneLinketSpejlet
Emner og gode råd
Familievold og kærestevold
Den første gang

Den seksuelle debut
Den seksuelle lavalder
Alkohol og sex
Porno og 'virkelighedens' sex
Gode råd til den første gang
Hvad er prævention?
Rådgivning
Mobning
Når mad er magt
Skilsmisse
Til dig, hvis far eller mor er død
Spejlet-bv.dk - en undervisningsportal
Hjælp BørneTelefonen - bliv børnemærkesælger
 
For børn og unge > Emner og gode råd > Den første gang > Den seksuelle debut
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Den seksuelle debut

Den gennemsnitlige debutalder for "den første gang" er 16 år - eller helt præcis 16½ år. For pigerne er alderen nemlig 16 år, og for drengene er alderen 17 år.

Udtrykket "den gennemsnitlige debutalder er 16 år" betyder, at mere end halvdelen af de 16-årige prøver sex for første gang netop omkring den alder. Det vil sige, at der er nogle, som er ældre eller yngre end 16 år den første gang, de går i seng med en dreng eller pige. Debutalderen har været uændret i de sidste 30 år.

Det er lidt interessant, for der tales jo meget om, at ungdommen er blevet mere sexfikseret - men debutalderen er fortsat den samme. Måske er det slet ikke så underligt, at den fortsat er 16 år og ikke 14, som nogle tror. Mange unge venter nemlig med sex, til både krop og hoved er helt klar til det, og de fleste når først den målstreg, når de er 16 år eller ældre.

Hvordan ved du, om du er 'klar' til at have sex?
Det at være klar skal ikke forstås som noget mekanisk. Man vågner jo ikke en morgen og føler sig 'klar'. Det kommer som regel lidt efter lidt. Nogle bliver først rigtig klar, mens de øver sig.

Måske kan man sige, at man er ved at være klar, når både kroppen og hovedet gerne vil være sammen med en anden. Kroppen giver jo besked ved fysiske reaktioner på kærtegn, fantasi, kys og meget mere. Psyken giver besked ved, at man tænker mere og mere bevidst på sex. "Hvordan er det?"…"Er det mon dejligt?".

Det er helt naturligt at være lidt nervøs. Er du alt for nervøs, skal du måske vente lidt. For meget nervøsitet viser sig ved, at man fx er så bange for at prøve - at kroppen ikke rigtig vil være med. Men lidt nervøsitet kan være godt, for så anstrenger man sig måske mere for, at det skal være en god oplevelse.

Ingen andre end dig selv kan afgøre, om du er klar.

 

bv@bornsvilkar.dk