Børns Vilkårs logo

TDC
SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørns Vilkår menerSponsorerUndervisning og foredragMedlemskabOm Børns Vilkår
Kontakt Børns VilkårSitemapButikken
Nyheder fra Børns Vilkår
Eftersidning eller lektiehjælp?
Når voksne slår
Muhammedsagen: Tal med børnene
Dit barn bor i Danmark – pjece til forældre fra en anden kultur
SFO er barndommens gade: Nej tak til at sidde efter hele eftermiddagen
Børn i krise, selvoptagede børn...
Over 15.000 møbelkroner til Børns Vilkår
Skilsmisse giver ekstra risiko for depression og angst
Trykte nyhedsbreve
Pressemeddelelser
Nyhedsarkiv

Muhammedsagen: Tal med børnene
 
08.02.2006

Gode råd til forældre og andre voksne


Information i børnehøjde
Børn har både behov og krav på viden og information om den virkelighed, de er en del af. Men vi skal samtidig huske, at børn er børn, så den skal tilpasses børnenes alder og modenhed. Det skal være information i børnehøjde.

Vi skal som voksne have og tage ansvaret for, hvor meget børnene skal vide, for de har både krav og behov for vores omsorg og beskyttelse – især når verden ikke er tryg og forudsigelig.

Beskyt de små børn
Lad være at se nyheder, når børn under 6 år er til stede. Beskyt dem mod skræmmende billeder, men også bare radioavisen i bilen på vej til børnehave, kan give stof nok til uhyggelige fantasier hos de yngste børn. Hører eller ser de alligevel noget, så spørg konkret til, hvad de tænker. Eller sig: ”Ja lige nu er der lidt ballade ude i verden, men heldigvis er der mange kloge voksne, der er ved at løse problemerne, så du skal ikke være bange.”
Børn har brug for vores tilkendegivelse af, at vi beskytter og passer på dem, og det skal vi sige højt.

Vær opmærksom på din egen frygt
Det er vigtigt, at vi tager afsæt i det mediebillede, som vi selv udsættes for og reagerer på som voksne. Men ligeså vigtigt er det, at vi ikke overfører vores eventuelle frygt på børnene. For hvis det er skræmmende for os, kan vi være helt sikre på, at det også er skræmmende for børnene.

Der er forskel på, hvordan børnene er i stand til at sortere og bearbejde de informationer, de får, men børn er sjældent i stand til at tænke abstrakt før 12-13 års alderen. Børn forstår generelt ikke de større globale sammenhænge og eventuelle storpolitiske konsekvenser. 

Vær ærlig og konkret  
Samtidig er de fleste børn i dag er meget medievante. De er vant til at håndtere mange og komplekse informationer via mobiltelefonen, Internettet osv. Og de ser og hører mere, end vi voksne ofte er klar over. Derfor kan og skal vi ikke skjule sandheden for børnene. Prøv at give børnene håndgribelig og ærlig information. 

Vær filter for børnene
Vi voksne skal altså tale med vores børn om det, der sker omkring os. Vi skal mindske de fantasier og forestillinger, som børn naturligt gør sig. Vi skal være deres filter og hjælpe dem med at sortere de informationer, de får gennem de forskellige medier. Børn har en let adgang til opspind og fantasi i dag. Forestillinger, rygter, myter, fortolkninger af sandheder/usandheder blandes sammen. Hvis ikke vi hjælper børnene, skaber de en anden virkelighed baseret på rygter, myter og fri fantasi.

Snak sammen, men på børnenes præmisser
Vær opmærksom på dit barns udtryk – og lad være at presse snak ned over hovedet på barnet. Ikke alle børn har brug for at snakke og fortælle, når de voksne har tid og lyst. Måske er det ikke lige over middagsbordet – måske er der her brug for et frirum – en krigsfri zone.

At tale med børn
Vi voksne – forældre, lærere og pædagoger kan nogle gange have svært at tale med børnene om følsomme og vanskelige emner. Drop forestillingen om, at vi voksne ved bedst – at vi tror vi ved, hvad børn tænker og føler.
Gør det i stedet til vane at spørge, hvad børnene tænker.
Hvad tænker du, når du ser og hører det, der sker lige nu?
Bliver du bekymret – for hvad?
Bliver du bange?
Hvad bliver du bange for?
Taler I om det i skolen?
Hvad siger kammeraterne?

Livet i skolegården – den sociale etik
Vi skal være opmærksomme på de kulturelle og religiøse modsætninger, der er, når danske børn i skolegården møder deres muslimske kammerater. Derfor skal vi tale med børnene om forskellige måder at leve på – og lære børnene at udvise respekt for forskelligheder. Vi har et ansvar for at give vores børn nogle sunde sociale værdier og spilleregler.

Hjælp børnene
Vi ved fra katastrofen i Asien at mange børn oplevede at der ikke blev talt med børnene om det – hverken i hjemmet eller i klasseværelset. Derfor: TAL MED BØRNENE, MEN I BØRNEHØJDE.


Gå til nyhedsarkiv
 

   

bv@bornsvilkar.dk