Børns Vilkårs logo

TDC
SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørns Vilkår menerSponsorerUndervisning og foredragMedlemskabOm Børns Vilkår
Kontakt Børns VilkårSitemapButikken
Nyheder fra Børns Vilkår
Vores ansvar
Gode takter, men lidt slinger i valsen
Mød Børns Vilkår i TDC-butikkerne
Børn må ikke være gidsler
Lille Grundlovsdag 2006
VERA gav den gas på SMK
Ny direktør i Børns Vilkår
Ny bog om sorg
Trykte nyhedsbreve
Pressemeddelelser
Nyhedsarkiv
 
Børns Vilkår > Nyheder > Ny bog om sorg
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Ny bog om sorg

Hvert år mister 3.000 danske børn deres far eller mor. I en ny bog fortæller 25 kendte og ukendte danskere om det at miste en forælder, og om hvordan man forholder sig til smerten og tabet. Blandt bidragsyderne er forfatteren og præsten Johannes Møllehave, musikeren Alberte Winding, politikeren Elsebeth Gerner Nielsen, forfatteren Rushy Rashid og sangerinden Karen Busck.

Næsten fire pct. af alle danske børn oplever at miste deres far eller mor i løbet af barndommen. Det vil sige, at der statistisk set er mindst et barn i hver dansk skoleklasse, som mister en far eller mor i løbet af skoletiden.

En ny bog, ”Kender du et barn som har mistet?”, er en antologi skrevet af både kendte og ukendte danskere. Bogen skal give forældre, familiemedlemmer, skolelærere og andre, der kommer i kontakt med børn, som har mistet, indblik i de tanker og følelser, børn oplever. Bogen giver også konkrete råd til, hvordan man som voksen kan støtte og hjælpe barnet.

”Børn, der mister en far eller en mor, har brug for ærlighed og åbenhed. Det viser de erfaringer, som videregives i bogen fra personer, der selv har mistet som børn og fra psykologer og pædagoger, der har arbejdet professionelt med børn, der har mistet, bl.a. i Børns Vilkårs sorggrupper for børn,” siger Jonathan Løw, redaktør og idémand bag bogen.

Sorg opleves og udtrykkes forskelligt
I bogen fortæller bl.a. musikeren Alberte Winding om, hvordan tabet af hendes mor har præget hendes liv. Politikeren Elsebeth Gerner Nielsen skriver ligeledes om, hvordan det var at miste sin far. Og i et interview beretter præsten Johannes Møllehave om sine tanker om sorg, tro og død. Desuden bidrager psykologer og fagfolk med faglige artikler om, hvad der sker, når børn mister, hvad man kan gøre som professionel eller familiemedlem etc.

Louise Benner, der i dag studerer teologi, bidrager med en personlig og rørende fortælling om sin sorg over farens selvmord, da hun selv var 15 år. Og endelig er der mere kunstneriske indslag om bogens tema i form af et romanuddrag af den norske forfatter Jostein Gaarder samt et helt nyt digt skrevet til projektet af Dorrit Willumsen.

”Bogen er ligeså forskellig i sin udtryksform, som vores måde at reagere på døden er det. Nøgleordene er rummelighed og åbenhed, og det er håbet, at teksterne vil kunne vække til eftertænksomhed og ikke mindst give de voksne en række redskaber til at hjælpe børnene igennem sorgen på den bedst mulige måde”, fortæller Jonathan Løw.

Fakta
• Bogen henvender sig til forældre, familiemedlemmer, skolelærere og andre, der kommer i kontakt med børn, som har mistet

• Børns Vilkår har siden april 2000 oprettet og drevet sorggrupper rundt om i landet, og sorgarbejdet blev væsentligt udvidet i 2004 på baggrund af stigende ventelister. 300 børn fik i 2004 hjælp i en af de 13 sorggrupper. Læs mere om Børns Vilkårs sorggrupper på www.bornsvilkar.dk

• Jonathan Løw, 27 år, stod sidste år bag projektet Verdens Største Børnekor til fordel for Børns Vilkår. Projektet inspirerede ham til en bog, der skal hjælpe de mange børn, som har brug for at komme igennem sorgen på den bedst mulige måde

• For hver solgt bog går otte kroner ubeskåret til Børns Vilkårs sorggrupper for børn, der har mistet

• Ingen har fået honorar for deres bidrag til antologien

• Bogen udkommer 24. april 2006 på Forlaget Mellemgaard. Bogen er på 220 sider og koster 199 kr.

Fakta
Gode og vigtige omsorgsråd
• Vær ærlig og konkret om det, der foregår
• Giv tid til omsorg og fysisk kontakt
• Lad barnet tage afsked, og lad barnet se den døde
• Overhold aftale med barnet
• Lad evt. barnet sove hos dig
• Respekter barnets følelser – også de negative
• Vær opmærksom på barnets trivsel i skole eller daginstitution

Pressekontakter
Jonathan Løw, redaktør
Tlf.: 61 69 81 11, e-mail: post@jonathanloew.dk

Kaj Sørensen – Forlaget Mellemgaard, forlag og anmeldereksemplarer
Tlf.: 65 90 36 42, e-mail: post@kw-grafisk.dk

 

bv@bornsvilkar.dk