Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørns Vilkår menerErhvervUndervisning og foredragDin støtteOm Børns Vilkår
Kontakt Børns VilkårSitemapButikkenSpejlet
Nyheder fra Børns Vilkår
Nyt fra Børns Vilkår
Ombudsmanden har set på Nimtoftesagen
10 år med nej til bank!

Sag om Nimtofte-pigen hos ombudsmanden
Krise ramte børn og unge - rådgivning på nettet
Børnesagsprisen
åbent brev til familieminister Carina Christensen, 16. maj 2007
Undersøg Kommunernes håndtering af underetningspligten!
Styrkelse af børns rettigheder
Vi skaber fred
BonBon-Land støtter BørneTelefonen
Fanger synger for Børn
Årsrapport 2006
Dit bidrag gør en stor forskel!
Børns Vilkår fylder 30, og BørneTelefonen fylder 20
Børnepolitisk arbejde
Trykte nyhedsbreve
Nyhedsarkiv
 
Børns Vilkår > Nyheder > Nyt fra Børns Vilkår > Sag om Nimtofte-pigen hos ombudsmanden
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Sag om Nimtofte-pigen hos ombudsmanden

Sagen om den lille pige fra Nimtofte, der var ved at blive bortadopteret til en fremmed familie, er foreløbig endt med, at pigen er i fred og ro hjemme hos plejefamilien, som nu med al sandsynlighed får lov til at adoptere.

Adoptionsnævnet har nemlig erkendt, at det på grund af den megen medieomtale ikke er muligt med en anonym bortadoption, hvilket ellers var den biologiske mors ønske.

Sagen er kun endt fredeligt, fordi den familie, som Adoptionsnævnet havde valgt til pigen, sagde fra. Det skete efter flere ugers massiv medieomtale og efter at Adoptionsnævnet og Århus Kommune havde varslet politiafhentning af pigen. 

Børns Vilkår har været tæt involveret i sagen. Vi har været bisidder for plejeforældrene i forhold til myndighederne, og vi har skrevet åbne breve til diverse ministre, skrevet til Folketingets ombudsmand, og vi er trådt frem i medierne for at hjælpe med at få offentlighedens fokus på den ulykkelige sag. 

Som børneorganisation har vi kun sjældent ressourcer til at gå ind i enkeltsager som denne. Vi valgte dog at gøre en undtagelse, da sagen er så åbenlyst principiel – hvilket bekræftes ved, at den med stor sandsynlighed kommer til at medføre en lovændring.

Sagen viser med al ønskelig tydelighed, at anbragte børn har meget lille retssikkerhed, og at de biologiske forældre til gengæld har meget store rettigheder – også selv om de måske ikke har været omsorgsgivere i årevis. Sagen viser også, at de mennesker, man udpeger til at være omsorgsgivere for barnet, nemlig plejeforældrene, reelt er retsløse – også i deres ansættelsesforhold. 

I Børns Vilkår synes vi nogle gange, det er et dilemma at samarbejde med pressen omkring enkeltsager. Det bliver nemt følelsespornografi. På den anden side er pressen samfundets og demokratiets vagthund, og derfor er det meget ofte pressen, der skal på banen, når beslutningstagerne tager fejl, eller når små mennesker kommer i klemme i de store bureaukratier. Og det var i høj grad tilfældet i denne sag.

I Børns Vilkår venter vi nu spændt på, at ombudsmanden har behandlet sagen, og vi venter på ministerens gennemgang af loven. Og så venter vi på, at familien fra Nimtofte får papirerne på plads, så de bliver den lille piges lovformelige forældre.

 

bv@bornsvilkar.dk