Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreBørns Vilkår menerErhvervUndervisning og foredragDin støtteOm Børns Vilkår
Kontakt Børns VilkårSitemapButikkenSpejlet
Nyheder fra Børns Vilkår
Nyt fra Børns Vilkår
Fra skrot til slot
TDC løber for BørneTelefonen
30 års fødselsdag med latter, tårer og en smule regn
Peter Sabroeprisen til Tine Bryld

Jubilæumsskrift
Bag for en Sag
10 år med nej til bank!
Krise ramte børn og unge - rådgivning på nettet
Undersøg Kommunernes håndtering af underetningspligten!
Vi skaber fred
Børnepolitisk arbejde
Trykte nyhedsbreve
Nyhedsarkiv
 
Børns Vilkår > Nyheder > Nyt fra Børns Vilkår > Jubilæumsskrift
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Jubilæumsskrift

Børns Vilkår begyndte som en kreds af ildsjæle, og er i dag en professionel NGO med mere end en snes ansatte, 150 frivillige og med en betydelig indflydelse på dansk (børne)politik. De grundlæggende værdier er imidlertid de samme som for 30 år siden: At arbejde for det gode børneliv for alle børn - og at gøre en særlig indsats for de børn, der har et særligt behov.

Børns Vilkår har 30 års jubilæumStedet var Gladsaxe, og kalenderen skrev 24. og 25. september 1976, og selv om arrangørerne havde store visioner, havde de næppe forestillet sig, hvad de var ved at sætte i gang. Mødet i Gladsaxe blev nemlig første spadestik til Børns Vilkår, der foreløbig har eksisteret i 30 år.

Arrangementet i Gladsaxe var et tribunal under titlen ”Vold mod børn”. Blandt arrangørerne var journalisten Frode Muldkjær og nu afdøde børnelæge Svend Heinild. Formålet var at sætte fokus på børnemishandling, og tribunalet mundede blandt andet ud i en resolution, der blev trykt i Berlingske Tidende den 26. september:

”En opfordring til regering og folketing om at afskaffe revselsesretten, den domspraksis, der giver forældre ret til at slå deres børn. Begrundelsen er, at man ser det som en naturlig følge af den viden, man i dag har om børn og opdragelse.”

Frode Muldkjær, Svend Heinild og de øvrige deltagere på tribunalet var ikke alene om at bekymre sig om børns rettigheder. Det var på det tidspunkt kun 14 år siden, den amerikanske børnelæge C. Henry Kempe skrev den berømte og banebrydende artikel om battered child

syndrome, hvor børnemishandling for første gang kom på lægernes dagsorden, og der var i 1970´erne generelt en stigende bevidsthed om, at mange børn led under omsorgssvigt og mishandling. Dette førte blandt andet til, at regeringen i 1975 nedsatte Børnekommissionen, som for første gang nogensinde skulle kortlægge danske børns levevilkår. Kommissionen fungerede frem til 1980 og blev første byggesten til de dele af moderne sociallovgivning, der vedrører udsatte børn...

Hvis du vil læse mere kan du downloade hele juilæumsskriftet i højre side. 

Download materiale fra Børns Vilkår

PDF-filBørns Vilkårs jubilæumsskrift 
 

bv@bornsvilkar.dk