Børns Vilkår

SøgSøg på sitet
Børns VilkårFor børn og ungeFor forældreNyheder fra Børns VilkårErhvervUndervisning og foredragDin støtteOm Børns Vilkår
Kontakt Børns VilkårSitemapButikkenSpejlet
Børns Vilkår mener
Børn og arbejdsmarkedet
Børns rettigheder
Opdragelse
Ret til børn?
Seksuelle overgreb
Skilsmisse
Folkeskolen
Børn i sorg
Mobning
 
Børns Vilkår > Børns Vilkår mener > Folkeskolen
Udskriftsvenlig sideTip en ven
 

Folkeskolen

Børns Vilkår ønsker en ny skoledebat, som ikke er ideologisk mudderkastning mellem forskellige politiske fløje. Vi ønsker ikke en tilbagevenden til terpe-eksamens skolen, der taber de bagerste. Vi vil have en skole for livet – for børnenes liv og også for erhvervslivet, der ikke længere har brug for børn, der er bedst til at lære udenad, og som mister kreativiteten på vejen. Børn, der hele tiden bliver vurderet og kontrolleret, lærer det de skal ifølge de kanoniserede mål, men mister evnen til at lære selv.

Vi er heller ikke bare glade for den bestående skole. Konceptet med ansvar for egen læring er designet til middelklassens børn, og det gør, at en betydelig andel af de danske skoleelever forlader skolen med tonsvis af nederlag og uden at kunne læse andet end underteksterne på udenlandske tv serier. Den danske skole kræver nemlig i vid udstrækning, at man som barn kan knække koden = aflæse hvad lærerne og undervisningen vil én, og at man har en kulturel kapital med hjemmefra. De børn, der har brug for faste rammer ryger derfor tit i svinget sammen med mange af de tokulturelle børn og børnene fra familier uden tradition for at prioritere skolegangen.

Velfærdsstaten har ikke kunnet udligne forskellen mellem de kulturelt rige og fattige, og folkeskolen er ikke lykkedes på dette punkt. De ufaglærtes børn har stadig størst risiko for at forlade skolen uden eksamenspapirer, mens akademikerbørnene til gengæld har rigtig stor chance for at få en lang og god uddannelse. Socialforskningsinstituttet konkluderer faktisk, at de metoder, man bruger i skolen, ofte er i direkte modstrid med ønsket om at bryde den sociale arv: Den herskende pædagogik gør nemlig læringen endnu sværere for de svageste børn, mens den belønner de ressourcestærke.

I Børns Vilkår ønsker vi en skole, der møder og værdsætter alle børn – på deres betingelser. Derfor må det vigtigste arbejde for den danske folkeskole være at arbejde på at finde den tredje skolevej – og at prøve at holde den fri for ideologisk mudderkastning. En skole, der påtager sig ansvaret for børnenes læring - ikke hen over hovedet på børnene med fastsatte standardmål, men med udgangspunkt i børnenes forudsætninger og potentialer. En skole, hvor børnene mødes med krav om en indsats, og hvor denne indsats værdsættes og vurderes med udgangspunkt i børnenes faglige, sociale, sproglige og kulturelle forudsætninger.
Anbefalede links

 

bv@bornsvilkar.dk